Inovație media și tehnologie

Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) organizează, și în acest an universitar, cursul facultativ „Inovație media și tehnologie”, premiat pentru inovație de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii – ANIS din România(1); sesiunea de înscrieri pentru studenți și studente tocmai a fost deschisă!

Fluxuri de știri și billboard-uri de promovare în metaverse, conținuturi media în care consumatorul imersează și navighează nestingherit, suporturi de realitate augmentată care însoțesc produsele la raft, dispozitive de realitate virtuală care îți activează și simtul olfactiv, pe lângă cel vizual, auditiv și tactil. Toate aceste tehnologii există deja și sunt utilizate tot mai mult de marile redacții ale lumii, agenții de comunicare, relații publice (PR) și publicitate internaționale. Cursul „Inovație media și tehnologie” are obiectivul de a le dezvolta studenților/studentelor competențe de lucru cu tehnologiile emergente (inteligența artificială – AI, realitățile virtuală – VR, augmentată – AR, mixtă – MR, extinsă – XR, internetul lucrurilor – IoT, filmări cu drona etc.) în domeniul media, al comunicării, relațiilor publice și publicității. În condițiile în care obiceiurile de consum media ale publicului tânăr se află într-o continuă schimbare și sunt influențate de tehnologiile inovatoare care evoluează într-un ritm fără precedent în istoria omenirii, acest curs are menirea de a introduce viitorii jurnaliști și specialiști în comunicare, relații publice și publicitate în lumea evoluțiilor tehnologice și de a-i ajuta să găsească modalități inovatoare de storytelling pentru produse jurnalistice, de comunicare, PR și publicitate.

Marile redacții ale lumii, agenții de comunicare, PR și publicitate internaționale integrează tot mai mult în activitățile lor produse inovatoare. Știrile se „spun” astăzi în realități virtuale, augmentate, mixte și extinse, în care publicul consumator se poate imersa și poate percepe subiectul știrii folosind tot mai multe simțuri, nu doar pe cel vizual și auditiv, ca în presa tradițională, ci și pe cel tactil și olfactiv. Jurnalismul imersiv și cel 360 de grade, fotogrametria folosită în media, muzeele și expozițiile virtuale, toate acestea și multe altele sunt deja o realitate. Metaversul prinde contur, iar lumile virtuale au devenit locuri obișnuite pentru o generație întreagă. Produsele comerciale, chiar și pe rafturile magazinelor din România, vin însoțite de coduri QR, care, pentru cei neinițiați, ar putea fi confundate cu coduri de prețuri, dar, în realitate, scanându-le cu un telefon inteligent, poți accesa realități augmentate cu informații suplimentare despre produs sau chiar jocuri. Inteligența artificială a cunoscut un grad de adoptare la nivelul societății în ultimul an, inclusiv în domeniul științelor comunicării, pe care nici cele mai optimiste hype cycle-uri nu au putut-o prevedea până de curând. Lumea se schimbă și o face cu viteză. Pentru cei neinițiați în aceste evoluții și incapabili să se adapteze la o lume care va deveni tot mai mult una a schimbărilor continue va fi tot mai greu să reușească în carierele care implică utilizarea tehnologiilor într-o formă sau alta.

De aceea, cursul facultativ „Inovație media și tehnologie” este gândit ca un science lab, în care sunt binevenite și încurajate inovarea și testarea după modelul atât de familiar tinerilor „What does this button do? din serialul popular de desene animate „Laboratorul lui Dexter”. Utilizând la clasă tehnologia Oculus Quest de la Meta, studenții se vor familiariza cu produse de realitate virtuală pe care industria, redacții și agenții le creează deja. Vom petrece timp în realitatea virtuală sau înconjurați de realitate augmentată și vom învăța cum putem integra activitatea domeniului nostru, științele comunicării, în aceste tehnologii inovatoare. Studenții vor fi inițiați, totodată, în utilizarea unor aplicații și multiplatforme 3D precum Unity și RealityComposer, care îi ajută să realizeze conținuturi inovatoare media, de comunicare, relații publice și publicitate. Folosind telefonul mobil și aplicații gratuite, resurse opensource și crowdsourcing, precum Poly.cam, Sketchfab.com și 3D Vault, vom învăța principiile de bază ale fotogrametriei și cum pot fi create obiecte 3D care să ilustreze subiectele de presă, de comunicare, PR și publicitate. De asemenea, vom învăța și principiile filmări cu dronele, inclusiv legislația în vigoare, și le vom testa practic pe teren.

La curs pot participa studenții care, în anul universitar 2024 – 2025, sunt înmatriculați în orice an de studiu licență sau master, la orice specializare și la orice formă de învățământ (învățământ cu frecvență – IF sau învățământ la distanță – ID). Cursul aduce un număr suplimentar de credite și va fi adăugat în plus în foaia matricolă. Un student sau o studentă poate alege mai multe cursuri facultative puse la dispoziție de facultățile din cadrul Universității din București.

Cursul este susținut de lect. univ. dr. Bogdan Oprea, cadru didactic al FJSC în ultimii 18 ani, cu experiență de peste 24 de ani, inclusiv în poziții de top, în presă și comunicare publică la nivel național și european. Mai multe detalii despre titularul acestei discipline aici: http://linkedin.com/in/opreabogdan

Pentru a vă înscrie la acest curs, trebuie să trimiteți un e-mail, până marți, 25 februarie a.c., la ora 23.59, la adresa bogdan.oprea@fjsc.ro, care trebuie să conțină menționarea afilierii dumneavoastră universitare (nume, inițiala/-ele tatălui / mamei, după caz, prenume, forma de învățământ, numele complet al specializării, anul de studiu și grupa) și intenția dumneavoastră de a vă înscrie la acest curs. Numărul de locuri la acest curs este limitat la 25 de studenți/studente, accesul fiind făcut pentru primii 25 de studenți sau studente înscriși.

Mai multe informații despre MIT puteți obține la adresa de e-mail: bogdan.oprea@fjsc.ro sau la adresa de mesagerie de Facebook: https://www.facebook.com/bogdan.oprea.39.

Mult spor la învățat tuturor!,
lect. univ. dr. Bogdan Oprea

Note:

(1) – Bursele „ANIS” 2022 – categoria „Tech for All – cursuri de tehnologie în facultăți non-IT”, oferite de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii – ANIS din România