Admitere Licență

Specializări

Comunicare și relații publice


Jurnalism


Publicitate

Simulare 2025

Simularea examenului de admitere pentru sesiunea iulie 2025 se va susține în data de 29 martie 2025 (locul se va afișa în timp util).

Calendarul de înscriere online pentru candidații interesați este între 1 – 24 martie 2025 și taxa de înscriere este de 150 de lei.

La simularea examenului se pot înscrie elevi începând cu clasa a X-a până la clasa a XII-a.

Linkul la care vă puteți înscrie este următorul: (în curs de actualizare)

De la link-ul următor puteți descărca un exemplu de simulare de examen din 2024:
Simulare admitere-2024

ADMITERE 2025

Sesiunea IULIE 2025. Studii universitare de licență

Link pentru înscrierea la admitere: (în curs de actualizare)

Detalii privind modalitatea de înscriere găsiți mai jos în pagină.

Adresa de contact admitere: admitere2025@fjsc.ro

 

Calendar examen de admitere

Înscrieri online:  01-13 iulie 2025

Probă scrisă: 16-18 iulie 2025  (data și ora examenului se va anunța în timp util, dar va fi în intervalul anunțat aici)

Locuri disponibile licență (toate specializările – în curs de actualizare)

 

Probă examen admitere JURNALISM, COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE, PUBLICITATE (IF și ID)

Examenul scris conține:               

  • (a) exerciții (tip grilă) de limba română
  • (b) un subiect de narațiune/creativitate/ expresivitate și
  • (c) un subiect de  argumentare. Examenul scris are statut de probă eliminatorie (min. nota 5,00) și reprezintă 70% din media de admitere.         

La nota de la examenul scris se adaugă media de la examenul de Bacalaureat (în pondere de 15%) și media de la proba de limba și literatura română de la examenul  de Bacalaureat (în pondere de 15%). Formula de calcul este următoarea: 70% examenul scris +15% media examenului de Bacalaureat +15% nota la limba și literatura română de la examenul de Bacalaureat.

Notă: Exercițiile de tip grilă la limba română sunt de vocabular (sinonimie, antonimie, omonimie, paronimie, pleonasme, tipuri de greșeli, sensuri corecte ale cuvintelor), ortografie, punctuație NU de gramatică (morfologie, sintaxa propoziției, sintaxa frazei sau orice analiză gramaticală).

Bibliografie:

  • DEX – Dicționarul explicativ al limbii române, București, Editura Univers Enciclopedic, 2016 – pentru aspecte lexico-semantice.
  • Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM3), Editura Univers Enciclopedic Gold, ediția a III-a revăzută și adăugită, 2021 – pentru ortografie, ortoepie, punctuație și norme morfologice.
  • Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație, Editura Univers Enciclopedic, 2024 – pentru ortografie, ortoepie, punctuație și norme morfologice.
  • Doina Cobet, Laura Manea, Dicționar general de sinonime al limbii româneEd. Gunivas, 2016 sau Gheorghe Bulgăr, Dicționar de sinonime, Ed. Lucman, 2006.
  • Marin Buca, Mariana Cernicova, Dicționar de paronimeEd. Prestige, 2020. 
  • Marin Buca, Mariana Cernicova, Dicționar de omonimeEd. Prestige, 2019 sau     Gheorghe Bulgăr, Dicționar de omonime, Ed. Lucman, 2002. 
  • Lucian Pricop și Ilie Baranga, Dicționar de pleonasme, Ed. Cartex,  2016.  
Întrebări frecvente

CUM MĂ ÎNSCRIU LA EXAMENUL DE ADMITERE NIVEL LICENȚĂ? 

Depunerea dosarului se face ONLINE prin programul de școlaritate al FJSC (ADMA) accesând link-ul de mai jos: (va fi anunțat în timp util)

ATENȚIE!!! Pentru accesul în aplicația de înscriere candidații trebuie să-și creeze cont de e-mail pe domeniul gmail.com (dacă nu au deja una de acest tip). 

Recomandarea este ca adresa să fie de forma nume.prenume@gmail.com sau prenume.nume@gmail.com

Platforma de înscriere nu permite accesul decât cu acest tip de adresă.

CARE SUNT DOCUMENTELE NECESARE LA ÎNSCRIERE?

Dosarul va cuprinde cópii scanate ale următoarelor documente:

(VĂ RUGĂM SĂ DENUMIȚI DOCUMENTELE ÎNCĂRCATE CONFORM SPECIFICAȚIILOR DE MAI JOS)

  1. Diploma de Bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta;
  2. Adeverinţă(în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2025 în perioada de înscriere) eliberată de către instituţia de învăţământ, în care se menţionează media generală de bacalaureat, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;
  3. Certificatul de naştere;
  4. Certificatul de căsătorie(dacă este cazul);
  5. Adeverinţa medicală-tip, din care să rezulte că este apt pentru facultate;
  6. fotografie – încărcată online;
  7. CI sau pașaport;
  8. Chitanţă de plată a taxei/dovada achitării online a taxei de înscriere la concursul de admitere;
  9. Dacă este cazul: documentul de recunoaștere a studiilor efectuate în afara României, conform prevederilor legale în vigoare la data înscrierii;
  10. Pentru cei care candidează pe locuri speciale pentru rromi este necesară recomandarea din partea unei organizații legal constituite a rromilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, în care se menționează că respectivul candidat face parte din etnia rromă;

 

POT SĂ MĂ ÎNSCRIU LA DOUĂ SAU TREI SPECIALIZĂRI?

Da, candidații se pot înscrie la mai multe specializări și vor depune chitanța cu suma de înscriere pentru câte specializări sunt interesați.

EXISTĂ SCUTIRE DE TAXĂ LA ÎNSCRIERE?

Pentru persoanele care solicită scutirea de taxă la înscriere la concursul de admitere, veți încărca în platformă unul din următoarele documente:

  1. copie de pe certificatele de deces ale părinţilor (în cazul celor orfani de ambii părinţi)
  2. adeverinţă de la casa de copii (în cazul celor aflaţi în această situaţie);
  3. adeverinţă din care să rezulte calitatea de personal didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionat, a părinților/susţinătorilor legali;
  4. adeverinţă din care să rezulte calitatea de personal încadrat în Universitatea din Bucureşti pentru părinții/susţinătorii legali ai candidatului.

CÂT ESTE TAXA DE ÎNSCRIERE?

Înscrierea pentru :
– 1 specializare – 300 de lei
– 2 specializări –  400 de lei
– 3 specializări –  500 de lei

Taxa de înscriere se poate achita online sau la orice bancă sau sucursală de bancă în contul BCR Sector 5, Cod IBAN: RO03RNCB 0076010452620060, Cod fiscal 4505502)

 

UNDE SE VOR DESFĂȘURA PROBELE EXAMENULUI DE ADMITERE?

Va fi anunțat cu câteva zile înainte de desfășurarea examenului de admitere.

CU CE VIN PREGĂTIT ÎN ZIUA DE EXAMEN?

Candidații trebuie să aibă asupra lor doar legitimația de concurs, cartea de identitate și câteva pixuri cu cerneală albastră sau neagră. Nu sunt permise pixurile cu gel sau cu cerneală care se poate șterge (tip Frixion).  La sala de examen trebuie să vă prezentați cu o oră înainte de începerea probei.

Candidații nu trebuie să aibă asupra lor niciun fel de echipamente electronice capabile să înregistreze și să transmită voce, imagini și/sau date (telefoane mobile, tablete, ceasuri smart, căști audio cu fir sau wireless etc.). Orice astfel de echipament electronic găsit asupra candidaților în timpul probei scrise de admitere va avea drept consecință eliminarea acestora din examenul de admitere.

 

CUM SE FACE DEPARTAJAREA ÎN CAZUL MEDIILOR EGALE?

Departajarea la medii egale se va face, după următoarele 3 criterii, astfel: 

  1. nota de la subiectul de argumentare
  2. nota de la grila de limba română (vocabular)
  3. media generală  de la BAC.

 

CÂT ESTE TAXA DE ȘCOLARIZARE?

Taxa de școlarizare aferentă anului universitar 2025-2026 pentru studii universitare de licență – 5000 lei pentru IF și ID.

Indexarea taxelor de școlarizare s-a efectuat în acord cu Decizia nr. 241/24.02.2022 a CA prin care Consiliul de Administrație a decis începând din anul 2022 indexarea anuală a taxelor de școlarizare în acord cu rata anuală a inflației comunicată de INS pentru anul anterior și prin votul CF din 22-23.03.2023.

ADMITERE 2024

Link pentru înscrierea la admitere:
https://bit.ly/3QZoPef

Detalii privind modalitatea de înscriere găsiți mai jos în pagină.

Adresa de contact admitere: admitere2024@fjsc.ro

Calendar examen de admitere

Înscrieri online:  02.09-08.09.2024

Probe scrise:    10.09-12.09.2024 – datele examenelor se vor stabili în timp util

 

Admitere JURNALISM

Probă scrisă care cuprinde: întrebări-grilă de limba română, un subiect de narațiune/creativitate/expresivitate și un subiect de argumentare. Proba scrisă va reprezenta 70% din nota finală. Are statut de probă eliminatorie, fiind luată în considerare doar dacă se obține min. nota 5. (minimum nota 5).
30 % din nota finală va fi constituită astfel:  15% media de la examenul național de bacalaureat +15 % nota de la proba scrisă de limba și literatura română de la examenul national de bacalaureat.

Admitere COMUNICARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Probă scrisă care cuprinde: întrebări-grilă de limba română și un subiect de argumentare. Proba scrisă va reprezenta 75% din nota finală. Are statut de probă eliminatorie, fiind luată în considerare doar dacă se obține min. nota 5. (minimum nota 5).
25 % din nota finală va fi reprezentată de media de la examenul național de bacalaureat

Admitere PUBLICITATE

Probă scrisă care cuprinde: întrebări-grilă de limba română și un subiect de argumentare. Proba scrisă va reprezenta 75% din nota finală. Are statut de probă eliminatorie, fiind luată în considerare doar dacă se obține min. nota 5. (minimum nota 5).
25 % din nota finală va fi reprezentată de media de la examenul național de bacalaureat

Întrebări frecvente

CUM MĂ ÎNSCRIU LA EXAMENUL DE ADMITERE NIVEL LICENȚĂ? 

Depunerea dosarului se face ONLINE prin programul de școlaritate al FJSC (ADMA) accesând link-ul de mai jos: https://bit.ly/3QZoPef

ATENȚIE!!! Pentru accesul în aplicația de înscriere candidații trebuie să-și creeze cont de e-mail pe domeniul gmail.com (dacă nu au deja una de acest tip). 

Recomandarea este ca adresa să fie de forma nume.prenume@gmail.com sau prenume.nume@gmail.com

Platforma de înscriere nu permite accesul decât cu acest tip de adresă.

CE DOCUMENTE AM NEVOIE LA ÎNSCRIERE?

Dosarul va cuprinde cópii scanate ale următoarelor documente:

(VĂ RUGĂM SĂ DENUMIȚI DOCUMENTELE ÎNCĂRCATE CONFORM SPECIFICAȚIILOR DE MAI JOS)

  1. Diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta;
  2. Adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2024 în perioada de înscriere) eliberată de către instituţia de învăţământ, în care se menţionează media generală de bacalaureat, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;
  3. Certificatul de naştere;
  4. Certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
  5. Adeverinţa medicală-tip, din care să rezulte că este apt pentru facultate;
  6. fotografie – încărcată online;
  7. C.I sau pașaport;
  8. Chitanţă de plată a taxei/ dovada achitării online a taxei de înscriere la concursul de admitere;
  9.  Dacă este cazul: documentul de recunoaștere a studiilor efectuate în afara României, conform prevederilor legale în vigoare la data înscrierii;
  10. Pentru cei care candidează pe locuri speciale pentru rromi este necesară recomandarea din partea unei organizații legal constituite a rromilor, indiferent de domeniul acesteia de activitate, în care se menționează că respectivul candidat face parte din etnia rromă;

POT SĂ MĂ ÎNSCRIU LA DOUĂ SAU TREI SPECIALIZĂRI?

Da, candidații se pot înscrie la mai multe specializări și vor depune chitanța cu suma de înscriere pentru câte specializări sunt interesați.

EXISTĂ SCUTIRE DE TAXĂ LA ÎNSCRIERE?

Pentru persoanele care solicită scutirea de taxă la înscriere la concursul de admitere, veți încărca în platformă unul din următoarele documente:

  1. copie de pe certificatele de deces ale părinţilor (în cazul celor orfani de ambii părinţi)
  2. adeverinţă de la casa de copii (în cazul celor aflaţi în această situaţie);
  3. adeverinţă din care să rezulte calitatea de personal didactic sau didactic auxiliar, în activitate sau pensionat, a părinților/susţinătorilor legali;
  4. adeverinţă din care să rezulte calitatea de personal încadrat în Universitatea din Bucureşti pentru părinții/susţinătorii legali ai candidatului.

CÂT ESTE TAXA DE ÎNSCRIERE?

Înscrierea pentru :
– 1 specializare – 250 de lei
– 2 specializări – 350 de lei
– 3 specializări – 450 de lei

Taxa de înscriere se poate achita online sau la orice bancă sau sucursală de bancă în contul BCR Sector 5, Cod IBAN: RO03RNCB 0076010452620060, Cod fiscal 4505502)

UNDE SE VOR DESFĂȘURA PROBELE EXAMENULUI DE ADMITERE?

Va fi anunțat cu câteva zile înainte de desfășurarea examenului de admitere.

CUM VIN PREGĂTIT ÎN ZIUA DE EXAMEN?

Candidații trebuie să aibă asupra lor doar legitimația de concurs, cartea de identitate și câteva pixuri cu cerneală albastră sau neagră. Nu sunt permise pixurile cu gel sau cu cerneală care se poate șterge (tip Frixion).  La sala de examen trebuie să vă prezentați cu o oră înainte de începerea probei.

Candidații nu trebuie să aibă asupra lor nici un fel de echipamente electronice capabile să înregistreze și să transmită voce, imagini și/sau date (telefoane mobile, tablete, ceasuri smart, căști audio cu fir sau wireless etc.). Orice astfel de echipament electronic găsit asupra candidaților în timpul probei de examen va avea drept consecință eliminarea acestora din examenul de admitere.

CUM SE FACE DEPARTAJAREA ÎN CAZUL MEDIILOR EGALE?

Departajarea la medii egale se va face, după următoarele 3 criterii, astfel: 

  1. nota de la subiectul de argumentare
  2. nota de la grila de limba română (vocabular)
  3. media generală  de la BAC.

CÂT ESTE TAXA DE ȘCOLARIZARE?

Taxa de școlarizare aferentă anului universitar 2024-2025 pentru studii universitare de licență – 4800 lei pentru IF și ID.

Indexarea taxelor de școlarizare s-a efectuat în acord cu Decizia nr. 241/24.02.2022 a CA prin care Consiliul de Administrație a decis începând din anul 2022 indexarea anuală a taxelor de școlarizare în acord cu rata anuală a inflației comunicată de INS pentru anul anterior și prin votul CF din 22-23.03.2023.