Tehnici avansate de colectare şi procesare a datelor

Specializarea Jurnalism, anul II, Semestrul 2

Pentru un jurnalist, în mod indiscutabil, cea mai importantă resursă este informația. Jurnaliștii începători declară în mod frecvent că printre problemele cu care se confruntă se numără lipsa accesului la informație de calitate, lipsa unor subiecte suficient de bune pentru a fi publicate și faptul că nu au acces la surse umane care să îi ajute să procure datele de care ar avea nevoie.

Cursul Tehnici avansate de colectare și procesare a datelor vă învață cum să găsiți singuri subiecte și cum să aveți acces la informații fără să depindeți, exclusiv, de surse umane.

La cursul Tehnici avansate de colectare și procesare a datelor veți afla cum să folosiți instrumentele și bazele de date online pentru a obține informații valoroase. Chiar foarte valoroase.

De exemplu, știați că persoanele care lucrează în instituțiile statului trebuie să completeze anual o declarație de avere? Ei bine, toate declarațiile de avere sunt documente publice, care se află la un singur click distanță pe internet. Trebuie doar să știți unde să le căutați și ce informații să extrageți din ele pentru a construi un subiect de presă despre, să spunem, averea unui politician și felul în care aceasta a evoluat de când a intrat în politică și până azi.

Iar când scrii despre averea cuiva, poate vei dori să știi mai multe despre afacerile derulate de acea persoană, cine sunt asociații ei, ce contracte a încheiat cu instituții ale statului sau, dacă vorbim de un senator sau deputat, ce proiecte legislative a inițiat și care este activitatea lui parlamentară.

Bazele de date pe care cu care veți lucra sunt multiple, iar dacă ideea de bază de date vi se pare neatrăgătoare pentru că pare ceva abstract și complicat, trebuie să știți că acest curs este unul eminamente practic. Vom naviga la fiecare întâlnire pe internet în căutare de informații, iar eu vă voi arăta cât de ușor se poate face presă de cea mai bună calitate, cu ajutorul unor informații valoroase, care doar trebuie corelate corect și puse în contextul potrivit.

Cursul Tehnici avansate de colectare și procesare a datelor completează cunoștințele și competențele dobândite la cursurile de Tehnici de Colectare a Informației (TCI) și Tehnici de Investigare Jurnalistică (TIJ). Dacă la TCI ați învățat, în special, cum să vă documentați pe teren, cursul Tehnici avansate de colectare și procesare a datelor vă învață să documentați subiecte cu ajutorul internetului. Resursele de informații și date online sunt impresionate în era digitală, iar un ziarist doar trebuie să știe unde să caute și ce să caute.

Eu vă pun la dispoziție toate trucurile de documentare pe care le-am învățat, la rândul meu, în peste 20 de ani de presă. Și nu uitați, acest curs este unul practic, chiar foarte practic.