Tehnici de lucru jurnalistice în situaţiile de criză

Specializarea Jurnalism, anul II, Semestrul 1

Într-o lume a crizelor de tot felul în care, datorită dezvoltării mediului digital, zvonurile şi informaţiile distorsionate circulă cu rapiditate în situaţii de urgenţă, jurnaliştii trebuie să fie în măsură să distingă, în mod activ, informaţiile adevărate de cele false. Spre exemplu, informaţiile corecte pot salva vieţi în timpul unei crize umanitare dar, circumstanţele în care apar aceste crize ridică, de obicei, cele mai mari dificultăţi în a aduna date demne de încredere. Am văzut cu toții acest lucru în situația acestei crize pandemice.

Cursul vă va ajuta – în calitate de viitori jurnalişti – să verificați faptele, atât de pe teren cât şi din mediul digital.
Se folosesc atât predarea cu exemplificări, analiza unor situaţii concrete (studii de caz) cât şi exerciţiul individual prin crearea unor materiale, în condiţiile reale ale unui jurnalist aflat în situaţia de a verifica informaţii într-o situaţie de risc, de urgență şi de criză.
În funcţie de complexitatea temei se poate lucra individual sau în echipă urmărind structura unei redacții.
În urma cursului veți dobândi abilităţi în tratarea evenimentelor de criză, în verificarea informaţiilor, în conceperea mesajului transmis către public.
În funcţie de tema abordată se vor invita – la seminarii – reprezentanţi ai autorităţilor publice sau ai mediului profesional pentru a le prezenta studenţilor exemple concrete din organizarea procesului de verificare a informaţiilor în situaţii de criză.

Lector univ. dr. Florica Iuhaș are o experiență de 20 de ani în învățământul academic. Licențiată în jurnalism, este doctor în Științele Comunicării (FJSC) și a absolvit studii post-doctorale la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Printre numeroasele job-uri pe care le-a avut înainte de a alege învățământul universitar (actriță corp ansamblu, bibliotecară, coordonator de presă și informare), între anii 1995 – 2001 a fost redactor la publicații din România (Profitul, Top Business, Tenis Sport 2000, Flagrant) și Zaman International NewspaperToday’s Zaman din Turcia.

Înscrierea se face la doamna secretară Maria Zăbavă, maria.zabava@fjsc.ro