Fotojurnalism

Specializarea Jurnalism, anul II, Semestrul 1

Acest opțional propune o introducere în fotojurnalism, cu o explorare pe mai multe paliere: pentru cursul teoretic, vom analiza utilizarea fotografiei în jurnalism și vom privi fotografia din perspectivă etică și iconografică, cu întrebări despre context, despre modul de realizare/ compoziție și despre felul în care este prezentat subiectul imaginii.

Seminarul propune un atelier practic, unde vom examina comunicarea vizuală și crearea mesajului atât prin fotografii unice, cât și prin suite de imagini. Vom folosi metoda jocului de rol pentru a explora trei situații diferite de comunicare: rolul redactorului/ editorului – va selecta fotografiile care se potrivesc cel mai bine pentru ilustrarea unui articol sau a unei teme; rolul fotografului – va realiza fotografiile și va redacta legendele în funcție de brief-ul primit; rolul cititorului avizat, acesta va decoda critic proiectul realizat de primii doi.

Alexandra Bardan este lector la FJSC, unde predă cursuri de DTP, Fotojurnalism, Grafică publicitară și Design de presă. Are o experiență de peste zece ani în publicitate și grafica editorială.