Vă interesează cultura de masă? V-ați gândit la cauzele fascinației pe care o exercită, sau ați considerat-o doar un surogat al „adevăratei culturi”? De la Chaplin si parodia A Burlesque on Carmen, Andy Warhol și până la Terminator, Tarantino, Metallica și Die Antwort, prin publicitate, jocuri video, muzică, anime-uri, campanii politice, bricolaje culturale din carti, filme, benzi desenate, și personaje fictive, toate construiesc un univers de idei și imaginar în continuă mișcare, intrinsec legat de existența de zi cu zi, o realitate pe care nici nu o mai percepem și care ne influentează și pe care o influențăm la rândul nostru, pe care o consumăm și care ne consumă în același timp. Rămân însă multe întrebări care își așteaptă încă răspunsuri. Care este istoria și devenirea culturii de masă în ultimele secole? Cum au evoluat ideile și comportamentele umane? Mai este vreo graniță, chiar și fragilă între cultura elitelor și cultura de masă? Cum se pot defini cultura de masă și masificarea culturala a lumii contemporane? Câte tipuri de popular culture sunt în competiție? În ce măsură secolul XX a fost o epocă a americanizării? Secolul XXI va confirma profețiile sumbre despre dizolvarea post-modernă a culturii și prăbușirea orizonturilor existențiale, sau, după cum sugera Umberto Eco, Apocalipsa va fi amânată?
Dacă doriți să explorați calea spre răspunsurile la aceste întrebări și la multe altele, masterul Istoria ideilor, mentalităților și culturii de masă organizat de către Facultatea de Istorie si Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicării de la Universitatea din București este locul potrivit unde o puteți face alături de profesorii potriviți pentru aceasta. Vi se propune o experiență de studiu care va combina calitatea academică cu deschiderea intelectuală și libertatea curiozității nezăgăzuite. Conceput sub semnul pluridisciplinarității aspirând spre interdisciplinaritate, acest master este deschis studenților care aduc experiențe acumulate în diverse domenii, și va prilejui interacțiunea cu profesori care ilustrează domenii și abordări diferite, dar deseori complementare.
Intr-un mediu fără bariere intelectuale, veți avea posibilitatea de a sonda cultura de masă contemporană și istoria ei, să explorați atât fenomene macro, cât și detalii fascinante și conexiuni neașteptate, cum ar fi aceea dintre filosoful Roland Barthes și muzica new wave (un hint: The Lover Speaks).
Într-o atmosferă lipsită de complexe și deschisă dezbaterilor și ciocnirilor de idei, masteratul oferă posibilitatea de a examina critic produsele culturale ale ultimelor secole, de a le înțelege istoria și potențialul discursiv și manipulator, cu ajutorul unor cursuri axate pe abordări metodologice sau studii de caz, mergând de la antropologia culturală, comunicarea interculturală, relația dintre film și istorie, istoria ideilor, raportul dintre istorie și memorie, transfigurările universului religios în cultura de masă, lumea medievală ca sursă privilegiată pentru cultura de masă, politicul și comunicarea politică in lumea contemporană. Veti avea și multe ateliere practice și prilejuri de interacțiune în instituții axate pe difuzarea culturii de masă.
La capătul unei experiențe de studiu și de formare care se va dovedi deosebită, veți fi posesorii unui capital intelectual care vă va îngădui să alegeți suverani dacă veți continua studiile universitare la nivel de doctorat în practic oricare dintre științele sociale și umaniste, sau dacă veți prefera inserția profesională directă într-una dintre multele instituții care participă la crearea și diseminarea culturii de masă.
Îmbarcați-vă într-o călătorie spre marginile fără limite ale istoriei ideilor și culturii de masă, acolo „unde nimeni nu a mai ajuns vreodata”. Engage!
Admitere 2022
Înscrierea pentru acest program se face la Facultatea de Istorie. Mai multe detalii despre admitere găsiți urmând link-ul de mai jos.
https://istorie.unibuc.ro/admitere2022/admitere-master-iulie-2022/